Loading...
 Start Page
Πέντε βήματα για να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 15 Ιαν 2020
Σε μια χώρα σαν τη δική μας, με το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων να εμφανίζεται γιγαντωμένο, έχουμε όλοι συνηθίσει τη θέα τους στην καθημερινότητά μας, τόσο πολύ, που σχεδόν το θεωρούμε φυσιολογικό.

Χωρίς λοιπόν να ξεχνάμε ποτέ ότι αυτό δεν ισχύει, ας δούμε τα πέντε ενδεδειγμένα βήματα που ακολουθούμε για να βοηθήσουμε έναν αδέσποτο σκύλο που βρίσκουμε στο δρόμο:

1.    Παρατηρούμε πριν δράσουμε
Πώς είναι η υγεία του σκύλου, ποιο το περιβάλλον που ζει, ποιες οι πιθανότητες να πάθει κακό; Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε, άρα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ρεαλιστικά, έχοντας κατά νου να μην την κάνουμε χειρότερη. Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος βρίσκεται σε μέρος που τον φροντίζουν, δε θέλουμε να τον τρομάξουμε ούτε να τον απομακρύνουμε από γειτονιά που γνωρίζει καλά αν δεν έχουμε σκοπό να τον υιοθετήσουμε υπεύθυνα. Αν βρείτε κουτάβι ελέγξτε προσεκτικά τη γύρω περιοχή καθώς κάπου εκεί κοντά μπορεί να βρίσκεται η μητέρα ή τα αδέρφια του.

2.    Αν ο σκύλος είναι φοβικός
Ένας αδέσποτος σκύλος ενδέχεται να είναι τρομαγμένος λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζει στο δρόμο. Προσέχουμε κάθε μικρό σημάδι που εκφράζει με τις κινήσεις του και προσαρμόζουμε σε αυτές τον τρόπο προσέγγισης μας. Αποφύγετε απότομες κινήσεις, μιλήστε με ήρεμη και σταθερή φωνή και δώστε του χρόνο να σας προσεγγίσει. Αν κρατάτε τροφή, μπορεί να γίνει μια λιχουδιά με την οποία θα κερδίσετε ακόμα πιο γρήγορα την εμπιστοσύνη του.

3.    Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν με τι αισθήματα τα προσεγγίζουμε και είναι σημαντικό να νιώθουμε καλά με αυτό που κάνουμε, ώστε αυτό να «περάσει» στο σκύλο. Απλώστε το χέρι σιγά-σιγά, ποτέ ψηλότερα από το κεφάλι του, και αφήστε το ακίνητο μέχρι να έρθει με δική του πρωτοβουλία να σας μυρίσει. Σκύψτε για να μικρύνετε τον όγκο σας, αλλά μην κάτσετε σε βαθύ κάθισμα, καθώς ενδέχεται να ερμηνευτεί ως συσπείρωση για επίθεση. Δώστε στο σκύλο χρόνο, και δείξτε υπομονή, μέχρι να νιώσει την ασφάλεια να σας πλησιάσει.

4.    Συμβουλευτείτε την τοπική φιλοζωική
Βρείτε το τηλέφωνο της τοπικής φιλοζωικής. Ενημερώστε τους για την κατάσταση, αλλά να θυμάστε πάντα ότι η φιλοζωική δεν είναι ο τρόπος για να «ξεφορτωθείτε» το ζώο. Οι περισσότερες βασίζονται σε εθελοντές και συνήθως οι χώροι φιλοξενίας τους είναι γεμάτοι. Θα σας πουν όμως με ποιόν κτηνίατρο της περιοχής συνεργάζονται και μπορεί να σας βοηθήσει. Σε αυτόν θα πάτε και θα ελέγξετε αν ο σκύλος διαθέτει μικροτσίπ και  την κατάσταση της υγείας του.


5.     Φιλοξενείστε το σκύλο
Φιλοξενείστε το σκύλο μέχρι να βρει το νέο του σπίτι. Αν μπορείτε να επωμιστείτε το κόστος, ζητήστε από τον κτηνίατρο να του κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, ίσως ακόμα και να προχωρήσει σε στείρωση. Ενημερώστε για τις κινήσεις σας τη φιλοζωική, και κυρίως καταχωρήστε μια αγγελία στο Dogs’ Voice ή σε άλλα ιντερνετικά μέσα. Κρατήστε το σκύλο κοντά σας όσο χρειαστεί, έτσι βοηθάτε πραγματικά.

Ίσως μάλιστα να είναι μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσετε στην πράξη πόσο όμορφη μπορεί να κάνει τη ζωή σας ένας σκύλος, και να αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσετε ένα νέο μοναδικό τετράποδο σύντροφο!

Η ομάδα του Dogs' Voice
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

Copyright © 2015 - 2025 Dogs' Voice