Loading...
 Start Page
Παράνομο εμπόριο σκύλων στην Ελλάδα, μην παίρνεις μέρος
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 12 Μαΐ 2020
Το ίντερνετ ευθύνεται για πάρα πολλά καλά σε σχέση με την προστασία των ζώων όμως αποτελεί σήμερα τον πλέον διαδεδομένο τρόπο για να αποκτήσει κάποιος κουτάβι το οποίο προέρχεται από παράνομη εκτροφή. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

1. Ο περισσότερος κόσμος ακόμα και σήμερα ζητάει μικρόσωμο καθαρόαιμο κουτάβι και μάλιστα να του το χαρίσουν! Λαμβάνουμε κάθε μέρα μηνύματα για maltese, pomeranian και ότι μπορείτε να φανταστείτε ενώ στην πλατφόρμα μας έχουμε 1500 αγγελίες υπέροχων σκύλων που περιμένουν για ένα σπίτι! Τι μας δείχνει αυτό; Ότι η παιδεία στην Ελλάδα σχετικά με την επιλογή ζώου συντροφιάς έχει ακόμα πολύ δρόμο για να κατέβει στην κοινωνία καθώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να βλέπει τα ζώα ως προέκταση του "εγώ" του. Οι προκαταλήψεις καλά κρατούν: το ημίαιμο αδέσποτο είναι "κατώτερο", δεν χωράει στο διαμέρισμα, αν δεν είναι κουτάβι δεν μας κάνει και πολλά πολλά άλλα που οι φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Μας λέει και κάτι ακόμα: ο ίδιος αυτός κόσμος θέλει ρατσάτο κουτάβι με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αυτή είναι μια ιδανική συνθήκη δυστυχώς για να σημειώνει κάθε χρόνο στη χώρα μας το παράνομο εμπόριο ζώων κέρδη που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ και φυσικά δεν φορολογούνται. 

2. Το να αγοράσεις καθαρόαιμο κουτάβι στο internet είναι πανεύκολο: το νομοθετικό κενό στη χώρα σχετικά με τις προυποθέσεις πώλησης ζώων στο διαδίκτυο και η ευκολία με την οποία σε πολλά group στο facebook που δήθεν ο κόσμος ψάχνει να υιοθετήσει (και τελικά να αγοράσει) καθαρόαιμο έχουν στρώσει το δρόμο για πολλούς απατεώνες που λαμβάνουν προκαταβολές για να στείλουν καθαρόαιμα κουτάβια και φυσικά δεν στέλνουν ποτέ κανένα ζώο ή όταν το κάνουν το ζώο αυτό έχει θέματα υγείας ή μορφολογίας. Δεν υπάρχει η κοινή λογική να σκεφτεί κανείς πώς γίνεται ένας νόμιμος εκτροφέας να πουλάει ένα κουτάβι 900 ευρώ και στο internet να το βρίσκει κάποιος με 150; 

3. Η πώληση επιτρέπεται παντού χωρίς προϋποθέσεις και έλεγχο: δήθεν φιλοζωικά sites έχουν αγγελίες πώλησεις, χρυσή ευκαιρία, πλατφόρμες πώλησης προϊόντων, group στο facebook, ψεύτικα προφίλ, sites με ζώα που πωλούνται λες και είναι ρούχα, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Το κύκλωμα είναι τόσο καλά στημένο που δεν υπάρχει περίπτωση αν ψάχνεις να αγοράσεις φτηνά να μην βρεις. Κανείς δεν ελέγχει κανέναν και φυσικά ο ίδιος ο αγοραστής δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να ελέγξει πώς έχει δημιουργηθεί το κουτάβι που θα αγοράσει. Μόνο όταν καταλάβει ότι έχει πέσει θύμα απάτης είτε γιατί δεν ήρθε ποτέ το κουτάβι που του υποσχέθηκαν είτε γιατί έχει θέματα υγείας που θα πρέπει να πληρώσει πανάκριβα τότε και μόνο τότε ευαισθητοποιείται και αναρωτιέται πως την πάτησε έτσι. 

Τι πρέπει να κάνουμε:

Μόνο το 2019 υποβάλλαμε σαν οργάνωση στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος 246 αγγελίες πώλησης κουταβιών από απατεώνες στο διαδίκτυο. Μαζί με εμας και πολλές άλλες φιλοζωικές οργανώσεις που χρόνια τώρα προσπαθούν να σταματήσουν αυτό το κύκλωμα. Για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο ζώων στην Ελλάδα:

1. Απαιτείται νομοθετική μεταρρύθμιση: ξεκάθαρο πλαίσιο νόμιμης εκτροφής ζώων, εθνικό μητρώο εκτροφέων, ανάρτηση αγγελιών προς πώληση μόνο με αριθμό μητρώο και αριθμό mocrochip, διασύνδεση της βάσης ηλεκτρονικής σήμανσης με την ευρωπαϊκή βάση, διασύνδεση του μητρώου εκτροφέων με άλλα μητρώα εντός ΕΕ και έλεγχος ότι ο φερόμενος ως πωλητής πληροί τις προυποθέσεις εκτροφής, καθολική απαγόρευση ζώων σε pet shops, έλεγχος των εισαγόμενων ζώων στη χώρα μας και συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές στα σύνορα μας, αν ανεβαίνει αγγελία πώλησης σε πλατφόρμες ή γενικά στο internet χωρίς τους αριθμούς μητρώου εκτροφέα και τον αριθμό microchip να υπάρχει πρόστιμο και για αυτόν που φιλοξενεί την αγγελία.  

2. Κατάλογος νόμιμων εκτροφέων σε πλατφόρμα του Υπουργείου: οι νόμιμοι εκτροφείς που έχουν ελεγχθεί από την περιφέρεια και πληρούν τις προυποθέσεις πρέπει να είναι δημόσια αναρτημένοι προκειμένου όσοι επιθυμούν να αγοράσουν να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν ανά φυλή και περιοχή. Τακτικοί έλεγχοι εγκαταστάσεων. 

3. Ενημέρωση του κόσμου: καμπάνιες, σποτ, παιδεία στα σχολεία και ανάδειξη της νόμιμης εκτροφής και του έργου των φιλοζωικών οργανώσεων και των ζώων που περιμένουν. Θέλεις καθαρόαιμο κουτάβι; Κανένα πρόβλημα. Θα το πληρώσεις όπως πρέπει. Δεν μπορείς να το πληρώσεις; Θα υιοθετήσεις έναν σκύλο που σου ταιριάζει. 

4. Συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ: Δεν έχει μόνο η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα. Το κύκλωμα είναι παντού και κάθε χώρα στην ΕΕ λαμβάνει μέτρα για να το περιορίσει. Η χώρα μας οφείλει να συνεργαστεί και να ενώσει δυνάμεις σε ευρωπαϊκο επίπεδο προκειμένου να εισάγει και να εξάγει ζώα από νόμιμους εκτροφείς και μόνο. Ήδη η νέα ευρωπαική νομοθεσία θα βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.

Συμβουλή:

Μην αγοράζετε ζώα από το internet από ανθρώπους που είτε θα σας εξαπατήσουν είτε θα έχουν βασανίσει ζώα για να δημιουργήσουν κουτάβια. 
Αν αγαπάτε πραγματικά τα ζώα και όχι μόνο τον εαυτό σας απευθυνθείτε σε νόμιμους εκτροφείς (συμβουλευτείτε τον Κυνοφιλικό Όμιλο Ελλάδας) ή υιοθετήστε ένα ζωάκι που σας ταιριάζει. Κάθε φορά που χρηματοδοτείς έναν απατεώνα χρηματοδοτείς το βασανιστήριο ενός ζώου και τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας. 
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

Copyright © 2015 - 2025 Dogs' Voice