Λίστα αντικειμένων
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης ζώων που έγιναν στη χώρα μας και το αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας να μετατραπεί η κακοποίηση ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα θεωρήσαμε κατάλληλο να αναφερθούμε στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην κακοποίηση ζώων στις υπόλοιπες δυτικές χώρες.
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, η κακοποίηση ζώου θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με χρηματική ποινή ή και φυλάκιση.
Συγκεκριμένα:
Στην Ιρλανδία υπάρχει διαφορά μεταξύ απλής και διακεκριμένης κακοποίησης. Η πρώτη τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση βάναυσης μεταχείρισης ή θανάτωσης το σχετικό πρόστιμο δύναται να φτάσει τα 250.000 ευρώ, ενώ η φυλάκιση να διαρκέσει έως 5 χρόνια. Στην Ιταλία, το χρονικό διάστημα της φυλάκισης είναι από 3 μήνες μέχρι 1 χρόνο, ενώ το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο δράστης κακοποίησης ζώων μπορεί να αγγίξει τα 15.000 ευρώ.
Η ποινή φυλάκισης είναι μέχρι 2 χρόνια σε Γαλλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία. Στην Πολωνία, σε περιπτώσεις σοβαρής κακοποίησης η ποινή φυλάκισης δύναται να φτάσει τα 3 χρόνια και η απαγόρευση ιδιοκτησίας ζώου από το δράστη μπορεί να διαρκέσει για 10 χρόνια.
Αξιοσημείωτη είναι και η Ελβετία, της οποίας οι νόμοι για την προστασία των ζώων είναι από τους αυστηρότερους του κόσμου, στην οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης 3 χρόνια.
Στην Αγγλία, οι ποινές είναι χρηματικό πρόστιμο ή/και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες, ενώ η κακοποίηση ζώου το οποίο δεν ανήκει στο δράστη αντιμετωπίζεται ως φθορά ξένης ιδιοκτησίας και τιμωρείται ανάλογα. Στη Γερμανία η διάρκεια της φυλάκισης δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια και το πρόστιμο έχει ύψος μέχρι 25.000 ευρώ ενώ σε Αυστρία και Νορβηγία επιβάλλεται πρόστιμο και μέχρι 1 χρόνο φυλάκιση και στην Ολλανδία πρόστιμο και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες.
Στην Ελλάδα, η κακοποίηση ζώου θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκισης, χρηματική ποινή 15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Παράλληλα, 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1987 και τέθηκε σε ισχύ το 1992. Πρόκειται για μια σύμβαση, η οποία προωθεί την ευημερία των ζώων συντροφιάς και τους εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή προστασία.
Επιπρόσθετα, πάνω από τις μισές αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν νομικά να συμπεριληφθούν τα κατοικίδια ζώα στα ασφαλιστικά μέτρα ενδοοικογενειακής βίας ενώ όταν υπάρχει αδίκημα κακοποίησης ζώου η αστυνομία αυτεπάγγελτα εξετάζει αν συντρέχουν αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς θεωρείται πάγια αποδεδειγμένο ότι όσοι κακοποιούν συστηματικά ζώα είναι πολύ πιθανό να ασκούν βία και σε άλλα πιο αδύναμα μέλη της οικογένειας τους.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικής, ελπίζουμε πως και η χώρα μας θα υιοθετήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να εξαλειφθούν επιτέλους τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα απέναντι σε αθώα ζώα.